Pengikut

Jumaat, November 04, 2016

hati ibu

Sejak ibu pindah Kluang..ibu dh jarang menulis di blog ibu.. selain malas nk cari idea utk menulis... kualiti kelajuan wifi jgk antara penyebab ibu x mncatat kisah di blog. Kala ini ibu guna fon utk mencatat di sini...ssh jgk sbb key pad kecik dr jari ibu...so, byk la yg typo...

Baru² ini, kita mndgr berita sedih dr hsa, Jb tntng kebakaran... lalu saat mndgr berita tu ibu tringat ketika ibu tidur d hsa sbb jaga org sakit... dlm beberapa mlm jgk...xigt brp malam.  Ibu rs seronok bila mngenang kembali...bkn tntg pesakit yg ibu jaga...tp pngalaman slama berada di sana...

Ketika pesakit trsebut di rawat di unit bhgian tulang, ada seorg pesakit di katil yg selang 2 katil dr katil pesakit ibu jaga tu..tiap mlm meraung...memekik pnggil nama perempuan, kemudian memaki².. mula dgr rasa pelik, bila  dh tiap mlm, rs terhibur dgn kata2 dia tu.... jd kenangan utk ibu.

Selang 2hri pesakit ibu jaga diarah tukar ke wad 1st class... sebilik ada 4 katil..luas... ibu blh tidur selesa dgn kerusi malas..brbnding di wad biasa tidur di kerusi n bongkok kt katil...mmg sakit bdn ibu... ditambah lg pesakit ibu tiap mlm mntk ibu urut kakinye sbb bisa menyucuk²... ibu layan walau ibu ngntuk tak terkata...

Sepnjang di wad biasa, bila ms utk dktr rawat pesakit,ibu perlu keluar...kadang ibu cari jln cmne nk msuk ikut pintu yg nurse x perasan...akhirnya ibu brjaya cari tngga utk msuk ke pintu blkg... ibu rs bahagia bla dpt brsama pesakit yg ibu jaga... tp, utk mngelak ibu dimarahi nurse...ibu brsetuju utk kluar bila pesakit ibu mnta brsabar utk tggu sedikit lg maaa utk masuk jg pesakit...

Berbeza di wad 1st class...any time kita blh berada brsama pesakit... sepanjang di sana...ibu beli makanan utk isi perut... abg pesakit pun ada bekalkn radio kecil utk hiburan... saat pling ibu x lupa...bila pesakit kejutkn ibu d wktu mlm, setelah jari kakinya blh digerak²kn....ibu nmpk di wajahnya...amat ceria sekali.. smbil mngucapkn syukur...

Skrg pesakit itu dh blh brjalan, blh menikmati kehidupan bru...di dunia serba baru..tp bkan brsama ibu... semoga segala amalan Ibu mnjaga brsamanya ketika skit, diterima Allah.. brsyukurlah dn brsujudlah... bahawa Allah lah yg mmberi penyembuhan setelah setengah tahun kita harunginya dan kamu bertarung serta menguatkn semangat utk pulih kembali...

Ibu mnta maaf...andainya selama ini dn selama ibu mnjaga kamu insan yg ibu ceritakn di sini...andai ibu prnh mnyakiti hatimu. Ibu ampunkan dosa² kamu.. antara kita sdh tiada apa2 lg...

*pesakitbukananakibu*

Sabtu, Mei 14, 2016

Cuti2

Hari ni sabtu...cuti... lps penat masak..mngemas rmh... basuh/sidai/lipat pakaian...aku baring2 smbil layan whatsapp...fb (dua2 akaun aku bkk)...wechat..tweter.... kita layan lagu plk... pastu kita mandi..ptg ni nk hntr ank bujang balik hostel plk....

Tajuk; .................

Seringkali aku menduga
seringkali ini terjadi
segala rahsia sudah ku tahu
rupanya aku tak dicintai

Untuk apa kau buat ku begini
segala apa yang telah ku lakukan
Airmataku mengalir dipipi
segala yang ku korbankan tuk dirimu

Mengapa masih lagiku
bediriku menunggu cintamu
mengapa masih adamu
menyakiti di siang malamku
aku terima cintaku dipersiakan...

Sayang....
aku kau lupa
aku kau luka
tanpa kau sedar
Sayang....
selamat tinggal
akukan pergi
buat selamanya
Aku pasti kau bahagia tanpaku SELAMANYA ...

Rabu, Mei 11, 2016

Terakhir atau berakhir?

Sayup di kejauhan
Ada sinar terpancar
Penuh keikhlasan
Memberi keutuhan dalam kesungguhanku
Memaut dahan nan rendang
Demi membina kebahagiaan...

Ku nampak sinar itu
Tiada dusta tiada duka
Menjadikan keyakinanku bercambah
Meneruskan langkah ini
Mengejarmu.....
Untuk mendapatkanmu
Menjadi genggamanku...

Jangan kau berpaling dariku
Kerana aku amat memerlukanmu
Jangan kau padam wahai sinarku
Temanilah aku...
Sehidup matiku....



Nukilan hatiku
11 Mei 2016


Selasa, September 01, 2015

BANTAL FELT



Sebenarnya bantal felt ni dah lama siap,,,, cuma terlupa nak upload di sini. Bantal felt bersize 35x40cm ini telah selamat smpai ke tangan tuannya... semoga anda berpuas hati.. dan jangan lupa peluk bantal tu tiap malam,,... hehe... gudnite dear...have a nice dream

Ahad, Jun 28, 2015

Felt Craft

Mulanya saya hanya suka-suka menghasilkan felt craft. Ini kerana minat terhadap penghasilan kraf tangan. Cubaan pertama ialah membuat keychain untuk anak-anak. Tapi, apabila kawan-kawan anak-anak terlihat, hanya beberapa orang sahaja yang menempah mengikut citarasa warna dan reka bentuk yang mereka inginkan. Namun, lama kelamaan ramai juga yang menempah, apalagi apabila saya menghasilkan key chain nama... lagilah diorang suka... selain itu saya juga menghasilkan hand fone strap dan brooch. Apabila sudah menghasilkan reka bentuk yang disukai mereka, tanpa diduga, saya mendapat tempahan bantal felt pula. pada mulanya saya tidak berani untuk mengambil tempahan...namun oleh kerana customer yang tempah ni, terlalu meinginkan bantal felt.... maka, saya mula membuat research di blog-blog atau instagram untuk mengetahui bagaimana bantal felt dihasilkan...

Alhamdulillah, akhirnya saya berjaya menghasilkan bantal felt yang mengikut citarasa pelanggan saya.



Ini cubaan pertama saya menghasilkan bantal felt. mudah saja rupanya.



Yang ini untuk hiasan dalam kereta.

Sekarang saya sedang menghasilkan bantal felt untuk seorang pelanggan lagi... juga untuk diletakkan dalam kerata juga...

Jika ada masa nanti, saya akan upload di blog ini...

Jika ada yang berminat, bolehlah whatsapp saya di nombor 0197637401

Bye...

Sabtu, Mei 23, 2015

JIWAku

Jiwa ini bagaikan sudah layu
Kasih itu telah tandus seiring dengan perjalanan masa
Lalu ku bawa jiwa ini
Mencari keredhaanMu
Sambil mengharap kan ku temui kasihku kembali

Ku pujuk hatiku kembali
Ku belai jiwaku
Agar aku dapat belajar dengan sabar dan redha
Apa itu kehancuran dan kekecewaan
Sambil ku berharap kasihku subur kembali
Bertemu insan yang lebih mulia dari dulu

Dalam ku jejaki perjalanan ini
Tanpa ku sangka ada insan memerhatiku
Kebaikan dan sifat penyayang itu
Membuat aku tertawan
Lalu aku relakan ia berjalan seiring denganku
Meniti hari-hariku

Terlalu banyak masa dan pengorbanan
Yang kau berikan untukku
Lantas aku dapat merasakan
Bahawa jiwa ini telah subur kembali
Dengan siraman kasih sayangmu
Juga belaianmu
Yang mengalir bagaikan elektrik
Darimu hingga ke lubuk jantungku

Tiba-tiba jiwaku menjadi mekar kembali
Hari-hari ku rasakan kembali berseri
Aku tak mahu jiwaku yang sedang mekar  dengan kasih ini
Lembali layu dan tandus
Biarlah ia terus hidup dalam hatiku
Menjadi penyeri hidupku

Tapi bagaimana harus ku nyatakan padamu
Bahawa aku menyayangimu
Tanpa aku mengeluarkan kata-kata indah itu
Ku harap kau fahami dalam setiap gerakku
Bahawa aku amat menyayangimu...

Ketahuilah awak,,,,
Bahawa saya sayangkan awak...

Jumaat, April 24, 2015

Catatan seorang penulis

DOA UNTUK KEKASIH

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ya Allah...
Seandainya telah Engkau catatkan...
Dia milikku tercipta buatku...
Satukanlah hatinya dengan hatiku...
Titipkanlah kebahagiaan antara kami...
Agar kemesraan itu abadi...

Ya Allah...
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani...
Seringkanlah kami melayari hidup ini...
Ketepian yang sejahtera dan abadi...
Maka jodohkanlah kami...

Tetapi Ya Allah...
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku...
Bawalah dia jauh daripada pandanganku...
Luputkanlah dia dari ingatanku...
Dan periharalah aku dari kekecewaan...

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti...
Berikanlah aku kekuatan...
Menolak bayangannya jauh ke dada langit...
Hilang bersama senja yang merah...
Agarku sentiasa tenang...
Walaupun tanpa bersama dengannya...

Ya Allah yang tercinta...
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu...

Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku...
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui...
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini...

Ya Allah...
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku...
Di dunia dan akhirat...
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini...
Jangan Engkau biarkan aku sendirian...
Di dunia ini mahupun di akhirat...
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran...
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman...
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup...
Ke jalan yang Engkau redhai...
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah...

Ya Allah...
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat...
Dan periharalah kami dari azab api Neraka...

Amin...amin...Ya rabbal 'aalamin.

Rabu, Disember 03, 2014

Semarakkan kembali

Lamanya aku tidak menulis di blog peribadiku ini... puas aku nk bangkitkan kembali semangat yg hampir pupus dalam diri untuk membuat post baru dalam blogku ini...baru malam ni aku dapat secebis rasa itu... rasanya telah 5 bulan lalu blog aku sepi tanpa cerita baru... selepas selesai prtandingan softball MSSJ di SM SAINS, Muar.

Ini cerita bulan Oktober lalu... di mana, aku telah menyertai rombongan keluarga pergi ke Cameron Highland... iaitu pd cuti Deepavali. Sebenarnya pada mulanya, aku tidak berminat untuk turut serta...sebab...destinasi itu telah beberapa kali aku jejakinya... so, aku ingin juga merasa destinasi baru untuk bercuti tenangkan fikiran bersama anak2...tp, oleh kerana aku x reti nk jalan sendirian....aku ikut je la family...kami bermalam selama 3hari 2 malam di KRS Pines Hotel (Guest House) Tanah Rata, Cameron Highlands....JOM ikuti perjalanan kami ini brsama mak...juga adik2 ku... thanks  uolls 4 supporting us n make this holidays sweet memories...

 Mulakan dengan Bismillah dan doa perjalanan...

Destinasi pertama, singgah di Tanah Rata Tea Farm....



 Cam ni leeee...bile they all brposing

 belakang sekali tu.....uncle 

 2nd destination.... cactus valley


 ni plk....cactus point

 Bila naik ladang Teh Sg Palas....tringat pd almarhum ayah yg turut serta perjalanan kami sekeluarga pada tahun 2011...




Menarik tempat ni.... cameron lavender tiket masuk dewasa rm5




 MARDI masuk RM 3 dewasa rm1.50 student

 KRS Pines Hotel Guest House

 Rose Valley masuk RM4 dewasa...kanak2...? xigt daaaa....




 Taman rama-rama masuk RM5 dewasa...kanak-kanak RM3


 KASIMANIS strawberry farm...
cantik rumah di sini...


 dalam perjalanan pulang...tmpt yg pasti kami singgah sebentar... air terjun Lata Iskandar

bergambar kenangan sebahagian ahli keluarga

Pintu masuk Cameron Lavender



 cactus valley

 Taman rama-rama


Aku gembira bila melihat anak2 aku gembira...begitu juga mak dan adik beradik.... 
next year...jika ade masa, ada peruntukan kewangan, ade peluang...insyaallah kita ke destinasi lain pula.... aku ikut je ke mana family ku pergi holiday....
serba sedikit dapat meredakan tekanan dr situasi keliling atau dalaman diri akibat tekanan dr insan yg menyakitiku... semoga kita semua dilindungiNya dan beroleh rahmat dariNya....



Rabu, Jun 25, 2014

softball MSSJ

Kenangan sepanjang latihan pusat hinggalah kejohanan Softball MSSJ di SM Sains, Muar.
Ini adalah pengalaman pertama saya memegang jawatan sebagai Ketua Kelab Softball SK Batu 3. Walaupun pada mulanya saya menolak jawatan itu, tapi atas nasihat GPK koko Almarhumah Hjh Faridah, saya akur dgn tugas saya. Lagipun, guru yang melatih pasukan sekolah adalah Ckg Mohd. Nazim dan saya hanya menguruskan kelab sahaja.
sepanjang latihan, ckg nazim banyak menunjuk ajar sy selok belok peraturan dan cara bermain sofbol. dia selalu brpesan supaya sy perhatikan bagaimana dia mengajar ank murid semasa latihan pusat. 

dalam gambar ada ceritanya... sewaktu latihan pusat hari ke tiga, kereta sy x blh start... nasib baik ada ckg nazim yg baik hati, membantu sy jumper kete...

 Latihan pusat dijalankan semasa peperiksaan setengah tahun, maka sy ditugaskn menjaga pemain sofbol menjwb kertas peperiksaan... xde jam, pinjam jam org...sungguh besar utk sy pakai...

 barisan pemain sofbol dari daerah  kami KLUANG...

 syauqi dh minat sofbol...ckg nazim janji nk latih qi thn hadapan...tp, takdir Allah...ckg nazim tlh diarahkan bertukar ke SK Bndr Paloh... 
;(


 Gaya seorang coach memberi tunjuk ajar kepada pemain sebelum pusingan final bermula...
respect ckg nazim...

 YESSSSSS.... Kami JUARA!!!!





bergambar kenangan bersama coach Ckgu Mohd Nazim... pada sy, ckg nazim seperti seorang coach yg profesional kerana sikap kesabarannya, ketegasannya, keperihatinannya dan juga kasih sygnya terhadap pemain dalam melatih pasukan softball dari daerah Kluang... tahniah ckgu... satu pengalaman yang amat berharga dapat saya kutip dari ckg nazim... terima kasih...