Pengikut

Selasa, Februari 15, 2011

Kitar Semula




Mcm ni lah...bila mood nk buat asssignment down & idea dh buntu..sy akan pegi ke blog sy.

Petang td, sy telah jual semua buku2 sekolah tahun 2010 ank2 sy. Smpai di kedai kitar semula, ada seorang lelaki duduk di tangga kedai tu menegur sy...

Lelaki : Keje bank ke? ooo..cikgu..?
Saya : senyum smbil berkata dlm hati (eh..dia kenal aku ke?)
Lelaki : Wah, banyak buku!

Tanpa lengah, "tokey kedai" tu menimbang semua buku2 sy...
53 kg semuanya...lalu dia memberi sy wang RM15.90 (kenapa x cukupkan RM16?)
Syukurlah..byk jugak tu. Berbanding kalau lori "sulat kabar lama" datang ke rumah, sy rasa begitu banyak sy kumpul surat khabar lama, botol2 & tin...hnya diberi RM3.00+-

Sejurus selepas tu, sy terus ke kedai kain, beli kain koshibo warna biru gelap. Dh 2 minggu Syazni minta belikan samping biru gelap kerana dia dilantik sebagai pengawas di sekolah agama. Sampai dia naik marah pd ibu dia ni kerana lupa...RM6.20 dengan duit tadi.

Kemudian, beli makanan hamster Rm5.00 & beli susu pot RM4.60. Anak2 sy minta sy buatkan kek coklat kukus...Jadi, RM6.20 + RM5.00 + RM4.60 = RM15.80.

Dalam hati terfikir...agaknya beginilah orang yg bekerja mengutip barang2 trbuang yg boleh dikitar semula...kalau bnyk barang yg dikumpul, banyaklah wang saku yg mreka dpt. Wang itulah mereka gunakan utk membeli barang keperluan & makan minum utk hari tersebut....Kesian jgk sy memikirkannya...

Sy ceritakan kpd anak2 sy tentang apa yg sy rasa ni...semoga mnjadi iktibar kpd anak2 sy. Supaya mereka lebih gigih lagi belajar utk masa depan mereka, supaya mereka lebih faham bahawa hidup ini memerlukan perjuangan yg abadi...bukan hnya utk bersenang lenang...

5 ulasan:

(^.^) Enn & Azz (^.^) berkata...

kwsn rmh sy,ade sorg makcik ni keje dia korek tong sampah tiap2 ari..rupenye dia carik rezeki dlm smph tu..dia carik kotak,botol,kertas2 utk dijual...kesian tgk....

shila berkata...

kesian ek...tulah punca rezeki dia..kt sini plk cina lelaki tua. tp, ms lps banjir aritu..lori2 bnyk dtg amek brg2 yg kita buang. yg sakit hatinya, brg2 kita dh ikat dlm plastik itam..dia koyak2 plastik itam tu nk carik brg2 trbuang. habislah brterabur semuanya...

Ahmad Zaki berkata...

Sebenarnya, yang jadi masalah utama kat Malaysia nak rolling balik benda terbuang, KOS.

Kalau harga rolling lebih mahal dari bahan mentah, tu yang barang buangan jadi terlalu murah.

Singapore Boleh pulak jual dengan Indon sampah. Yang dia rolling pun sampah yang mahal aja.

(^.^) Enn & Azz (^.^) berkata...

long,nuffnang tu sy dah klik klong,klong klik sy gak tau..heheh...tp cmna klong ade nuffnang status kat bwh tu ek.

shila berkata...

ok..sama2 klik..akk add dr nuffnang la. x igt la, rasanya add widget kt situ..